Hrvatska eurozona – prilagodba za EUR

Hrvatska dvadeseta članica europodručja i prilagodba za EUR

Na današnji dan 12. srpnja 2022. vijeće Europske unije donjelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj. To znači da od 1. siječnja 2023. godine postaje dvadeseta članica europodručja te uvodi euro te prema odluci o stopi konverzije kune u euro prema fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna. Započinje prilagodba za EUR te su svi poslovni subjekti obavezni uvesti prikazivanje cijena u HRK i EUR valuti.

Proces ulaska Hrvatske u eurozonu je trajao pet godina, a što nam donosi to ćemo još vidjeti. Nadamo se da će ovaj korak donjeti značiti više ulaganja, poslova i generalno povećanje kvalitete života za građane.

Prilagodba euro
Službena valuta EUR

Važno je za napomeniti da od 5. rujna počinje obaveza iskazivanja cijena u kunama i eurima prema definiranom tečaju. Cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti robe ili usluge moraju biti jasno vidljive, čitljive na način da potrošače ne zbunjuju.

Fiksni tečaj se treba istakniti na vidljivom mjestu, po mogućnosti u prodajnom prostoru, internetskoj stranici i na računima te ponudama.

Kako Vam MaliUred može pomoći?

Aplikacija će Vam olakšati posao prilikom izdavanja ponuda i računa na način da će automatski preračunati sve stavke računa u valutu EUR, prikazati jasno vidljiv iznos u eurima te tečaj konverzije. Jednostavno nastavljate raditi kako ste do sada, a aplikacija će voditi računa i odraditi sve potrebne konverzije kuna u euro i njihovo prikazivanje.

MaliUred - Online blagajna

Online računi i ponude.

Fiskalizacija i digitalizacija vođenja poslovanja.

095 876 4201

info@maliured.hr

MaliUred

© 2024 MaliUred. Sva prava zadržana. Razvija i održava Idea Verum.