Financijska dokumentacija i njeno čuvanje

Prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu financijska dokumentacija odnosno knjigovodstvene isprave čuvaju se 11 godina, a neke i trajno.

Poduzetnik može čuvati knjigovodstvene isprave u koje spadaju i računi pomoću elektroničkih uređaja kojima se jamči online pristup podacima mora na zahtjev omogućiti tijelu koje obavlja nadzor pravo pristupa, preuzimanja i korištenja tih knjigovodstvenih isprava.

Koliko dugo se knjigovodstvene isprave moraju čuvati?

Isplatne liste

Isplatne liste, analitička evidencija o plaćama za koje se plaćaju obvezni doprinosi se čuvaju trajno.

Isprave koje se unose u dnevnik I glavnu knjigu

Isprave na temelju kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu čuvaju se najmanje jedanaest godina.

Isprave koje se unose u pomoćne knjige

Isprave na temelju kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige čuvaju se najmanje jedanaest godina.

Kada počinje teći rok za čuvanje isprava?

Rok za čuvanje knjigovodstvenih isprava počinje teći zadnjeg dana poslovne godine na koju se odnose poslovne knjige u koju su isprave unesene. Prema navedenom dnevnik, glavna knjiga te pomoćne knjige iz 2022. Godine rok za čuvanje ističe 2033. Godine.

Zakon prema kojem je ovaj članak napisan i kojem možete pročitati više je ovdje.

Savjeti kako arhivirati dokumentaciju

  • Centraliziran sustav – čuvanje u papirnatom obliku otežava razmjenu dokumentacije i dijeljenje informacija između Vas i Vašeg knjigovođe. Centralizirati cijeli proces možete pomoću aplikacije MaliUred te tako digitalizirati sve što Vam je potrebno da na jednostavan način možete pristupiti dokumentima, proslijediti knjigovođi ili svom timu u svega par klikova.
  • Skeniranje dokumentacije – jednostavno skenirajte sve primljene račune i spremite ih u digitalnom obliku, a izvorni document pohranite u arhivu. Ulazne račune možete unjeti i skenirati u MaliUred pa tako možete lako doći do njih jer su online računi, a uz to dobijete i statistiku svojih ulaznih računa gdje možete pratiti potrošnju prema određenom dobavljaču i usporediti rashode u odnosnu na prihode.

Vodite računa o pravilnom i redovitom čuvanju računa da ne dođete u situaciju da Vam nedostaje neki dokument. Na taj način lako povezujete svoj centralizirani sustav dokumentacije sa knjigovođom pa nema više ni nepotpune ili zakašnjele dokumentacije.

MaliUred Vam pruža mogućnost izdavanja online računa i online ponuda te čuvanje svih izdanih računa, ponuda, putnih naloga, blagajničkih izvještaja. Svi dokumenti su na dohvat ruke brzim klikom miša na našoj cloud aplikaciji.

Pozivamo Vas da isprobate MaliUred besplatno i uvjerite se koliko je jednostavno izdavanje online računa, a za sva pitanja i poteškoće smo tu za Vas putem korisničke podrške.

MaliUred - Online blagajna

Online računi i ponude.

Fiskalizacija i digitalizacija vođenja poslovanja.

095 876 4201

info@maliured.hr

MaliUred

© 2024 MaliUred. Sva prava zadržana. Razvija i održava Idea Verum.